top of page

Od A do Ž

A

ALI JAHAMO V VSAKEM VREMENU IN TUDI POLETI? V primeru neurja, močnega vetra in večdnevnega deževja ne izvajamo naših programov. V vseh ostalih vremenskih razmerah pa naše programe izvajamo. Torej, če malo rosi, jahati se nam mudi :)
V poletnem času naše jahalne programe prilagodimo vremenu in potekajo po dogovoru v večernih in jutranjih urah. Na prvem mestu je dobro počutje naših ponijev in vaših otrok. Jahamo tudi med počitnicami po dogovorjenem urniku.

B

BLOK URE so paketi ur po 10 in jih vplačate prvo uro, ko otrok pride na jahanje. Vaš otrok bo dobil svoje mesto v dogovorjenem terminu, ki bo namenjeno le njemu, zato je potrebno  blok ure izkoristiti v roku 90 dni od prve izvedene ure. Prav tako se preostali denar, v kolikor otroci ur ne izkoristijo, ne vrača. V kolikor otroka na izbrani termin brez predhodne odjave (3 dni prej razen, če gre za nenadno bolezen) ni, se termin upošteva kot izkoriščen. Po izkoriščenih 10 blok urah se naše druženje ne konča, temveč lahko z jahanjem ob nakupu novih blok ur otrok nadaljuje.

C

CELO LETO vpisujemo v naše programe. Tako se lahko otroci kadarkoli med letom vključijo in NE le ob začetku šolskega leta. SEVEDA LE V PRIMERU, DA JE ŠE KAKŠNO PROSTO MESTO. Če ni mesta, vas dodamo na čakalno listo in obvestimo takoj, ko se sprosti.

ČELADA je osnovna in najpomembnejša oprema vsakega jahača. Priporočamo, da otroku kupite čelado, ki se bo najbolje prilegala njegovi glavi. Čelado potem vsakič prinese s seboj na jahanje. V kolikor otrok nima svoje čelade si jo lahko za čas aktivnosti tudi izposodi pri nas. Razpolagamo s čeladami različnih velikosti.

Č

D

DOŽIVETJA, ki jih organiziramo v zavodu objavimo 1x na mesec in se praviloma izvedejo ob sobotah. Poni doživetja so vedno tematsko obarvana in poučna. V času poni doživetij otroci spoznavajo tematsko obarvan svet konjičkov hkrati pa poskrbimo za njihove trebuščke in žejo.

E

EKIPA prijaznih ponijev skrbi, da otroci spoznavajo njihov svet. Pri izvajanju programov je prisotna jahalna pedagoginja.

1

FRIZURA otrok naj bo v primeru dolgih las čop ali kitka. Vendar pa naj ne bo čop previsok, saj bo otrok imel na glavi čelado. Prav tako naj otroci nimajo obročev za lase ali špangic z velikimi okraski. Vse to otroka moti pod čelado. Lasje morajo biti speti zato, ker v nasprotnem primeru med jahanjem otroku nagajajo, žgečkajo in ga ovirajo pri tem, da bi sproščeno užival v igri ali med jahanjem.

F

G

GREMO NARAZEN. S težkim srcem se poslovimo od svojih jahačev, ki dopolnijo 11 let. A naša skupna pot se zaključi in napotimo jih v jahalne klube, kjer po želji nadaljujejo svojo konjeniško pot.

H

HLEVSKI RED je v našem hlevu določen. V hlevu in v bližini konj ne tekamo in ne kričimo. Jih ne hranimo in božamo, če predhodno ne vprašamo lastnika ali skrbnika v hlevu – Leo :) To velja za otroke, ki so vključeni v naše programe in prav tako za vse, ki po otroke pridejo. Da otroci lahko v miru zaključijo in poskrbijo za njihovega ponija starši počakate na dvorišču pred zeleno hiško, kjer smo za vse pripravili mizo in ob lepem vremenu si lahko postrežejo s kavico ali čajem v našem KafEK-u. Tam počakate dokler vam otroka ne pripeljemo oziroma vas pokličemo, da se nam pridružite. Otroci se namreč v prisotnosti staršev posvetijo vam in pozabijo na svoje obveznosti, kar pa pomeni, da otrokom odvzamete čas druženja z njegovim ponijem. Ker je na prvem mestu varnost vaših otrok je pomembno, da otroci poznajo red in za ponija in opremo v miru poskrbijo.

IZJAVO O ODGOVORNOSTI preberejo in podpišejo vsi starši na prvem srečanju.

I

J

JAHALNA PEDAGOGIKA. Pri nas gre za jahalne programe v katere so vključeni otroci od 3. do 10. leta. Otroke, ki obožujejo konje želimo popeljati v svet ponijev. Pri druženju z nami se naučijo partnerskega odnosa s konji, dobijo podlago za delo in pri ravnanju s konji, znanja glede nege, obnašanja konj, pravil ravnanja, enakopravnega odnosa in potreb konja ter še več. To osnovno znanje in samozavest se zrcali na hrbtu ponija.

Otroci se naučijo, kaj potrebujejo poniji in, da so ljudje odgovorni za to, da se poniji dobro počutijo. Jahalna pedagogika za otroke od 3. do 10. leta daje poudarek v osnovnem delu kot priprava na široko športno orientiran konjeniški šport.

V naših programih jahalne pedagogike je na prvem mestu druženje s ponijem in vzpostavljanje pozitivnega odnosa do živali, ter dobro naučenih osnov jahanja, ob velikem poudarku na varnosti vaših otrok.

K

L

M

N

KORENČKI IN DRUGI PRIBOLJŠKI so seveda vedno dobrodošli in so jih zelo veseli naši poniji in mi. Vedno predhodno vprašajte ali jih smete ponuditi našim konjem. Konji so glede prehrane zelo občutljivi in nekaterim lahko prav vaš priboljšek povzroči hude bolečine in v najslabšem primeru tudi smrt. Zato obvezno prej vprašajte!

LAHKIH NOG NAOKROG – JAHANJE PO TERENU je pri nas sestavni del jahalnih programov. Otrokom želimo omogočiti spoznavanje različnih gibalnih situacij in tako se občasno odpravimo po naših hribčkih in gozdovih. Peš in na poniju.

MENJAVA TERMINA je seveda možna v dogovoru in z uskladitvijo z nami. Otroci so razdeljeni po starostnih skupinah in, če je le možno tudi po tem, kaj vse že glede konjičkov znajo.

NEUPOŠTEVANJE  DOGOVOROV IN PONI PRIJATELJ PRAVIL. Pri svojem delu dajemo velik poudarek varnosti. Delamo z otroki in poniji, zato so naša pravila jasna ter prilagojena razumevanju otrok in jih spoznavamo preko igre. Ker je naš cilj, da so vaši otroci čimbolj varni v poni družbi ne želimo, da se pravila kršijo. Otroke na to opozarjamo in poskrbimo, da ne spravljajo v nevarnost sebe in drugih. Na prvem mestu sta varnost vaših otrok in dobrobit naših ponijev.

O

OBUVALA IN OBLEKA sta ob čeladi najpomembnejši del opreme jahača. Otroci naj bodo ob prihodu oblečeni tako kot želite, da so oblečeni celotno druženje s ponijem. Obutev mora biti vedno zaprta. Tudi v poletnem času, ko je vroče. Ne želimo, da poni otroku pohodi nogo in mu zaradi neprimernega obuvala le to močno poškoduje. Obutev tudi ne sme biti na ježke kar pomeni, da so primerni škornji ali obutev na vezalke. Ko jahamo s sedlom in stremeni se paski/ježki zataknejo za streme in lahko predstavljajo nepotrebno nevarnost ob padcu. Oblečene mora imeti dolge oprijete hlače (pajkice) ali jahalne hlače in oprijeti zgornji del. Jaknice morajo biti zapete. V kolikor pride otrok na jahanje neustrezno obut ali oblečen se žal ure ne bo mogel udeležiti, termin pa se šteje kot izkoriščen.

P

R

S

PRIHOD IN ODHOD je vedno ob dogovorjeni uri. Otroka pripeljete le nekaj minut pred uro in z njim počakate dokler ne pričnemo z uro. Po njega pridete tudi le nekaj minut pred uro. Zaradi varnosti vas prosimo, da se ne sprehajate po hlevu temveč počakate na dvorišču pred zeleno hiško oz. v KafEK-u, da mi z aktivnostmi zaključimo.

ROK ZA PORABO BLOK UR IN KUPONČKOV Blok ure in darilne kupončke je potrebno porabiti v 90 dneh od prvega obiska oziroma dneva izstavitve kupončka. Ker so naši programi zelo zasedeni vas prosimo, da pokličete takoj ob prejemu darilnega kupončka, saj boste le tako lahko pravočasno z nami uskladili termin.

STARŠI ste zelo pomembni, saj pridno pripeljete otroke k nam. Vendar pa v naših jahalnih programih starši niste prisotni. Naši programi so namenjeni otrokom od 3. do 10. leta starosti in žal starši ne spadate v to skupino. :) Otroci pri nas ostanejo sami in se lahko tako v celoti posvetijo poniju, jahanju in igram ter vestno opravijo vse svoje obveznosti. 1x na leto pripravimo dogodek za starše, da vidite kaj njihovi mali konjeniški navdušenci počnejo pri nas in z nami.

Š

T

U

V

Z

Ž

ŠTEMPELJČEK otroci dajo na svoj listek, kjer si tako beležijo sproti porabljene ure. Tako tudi vaš otrok lahko spremlja koliko ur je že izkoristil. Hkrati je na listku pri vsakem otroku označeno ali so ure že plačane ali ne. Štempeljček dodamo mi le v primeru, da odsotnost otroka ni bila sporočena pravočasno ali ni manjkal zaradi nenadne bolezni.

TELEFONSKI KLIC ALI ŠE BOLJE E-SPOROČILO pošljite vedno v primeru izostanka vašega otroka takoj, ko za izostanek izveste (VSAJ 3 DNI PREJ, ČE NI NENADNA BOLEZEN). S prijavo v naše programe je vaš otrok dobil svoj termin, ki je rezerviran in namenjen le njemu. Za izvedbo naših programov so pravtako potrebne predhodne priprave in le v primeru, da vemo koliko otrok pride lahko zastavljeno uro izvedemo tako kot smo jo načrtovali. Prav tako pa se žal otroku za katerega niste sporočili odsotnosti (vsaj 3 dni prej) obisk šteje kot izkoriščen.

Prijave na naše programe potekajo tako, da pošljete e-sporočilo na prizelenihiski@gmail.com

UŠI se pri otrocih pogosto pojavljajo, zato vas prosimo, da nas takoj obvestite v kolikor pri vašem otroku opazite uši. Naše čelade redno razkužujemo vendar se otroci pri naših programih družijo in skupaj sodelujejo pri izvajanju ure. Tudi, če imajo svojo čelado lahko tako pride do širjenja uši.

VARNOST je pri nas na prvem mestu. Zato imamo postavljena pravila, ki jih otroci spoznavajo skozi igro. Redno obnavljamo tečaj prve pomoči za primer nesreč. Vi kot starši pa nas v izjavi o odgovornosti obvestite o morebitnih zdravstvenih posebnostih vašega otroka na katere smo potem še posebej pozorni.

ZAVAROVANJE je tako kot pri vsaki športni aktivnosti tudi tukaj dobrodošlo. Svetujemo vam, da otroka zavarujete za primer poškodb, ki se lahko zgodijo na in ob konju.

ŽELVICA ali varnostni jopič, ki otroku ščiti hrbtenico je pomemben del opreme jahača in jo otroci pri določenih aktivnostih uporabljajo v našem zavodu. Vendar šele takrat, ko jahajo brez vodenja na povodcu. Velja enako pravilo kot pri čeladi, da je želvica tisti nepogrešljivi del, ki ga otrok potrebuje. Nekaj želvic različnih velikosti imamo za izposojo tudi mi. V kolikor vaš otrok vztraja in je ljubezen do ponijev in jahanja velika pa vam svetujemo nakup kvalitetne želvice oz. varnostnega jopiča, ki se bo vašemu otroku prilegal in bo pravilne velikosti.

bottom of page