Pri zajtrku na PoniTednu diši po pečenih jajcih

Naši Poni Tedni vsako poletje so res nekaj posebnega. Srečamo se namreč sami poni friki in uživamo v družbi naših konjev, igri, zabavi, učenju...

Za zajtrk iz zelene hiške vsako jutro zadišijo sveže pečene žemljice. Otroci pa si vzamejo kar želijo: domačo marmelado, maslo in seveda ne sme manjkati poli salama :) Na voljo pa imajo vsako jutro tudi jajca in za to je glavni krivec naš poni Major. Zakaj se sprašujete? Preberite zgodbico in vse vam bo jasno.


PONI, KI JE NOSIL JAJCA

Mojca se je zbudila in odprla oči. V njej se je prebudil občutek sreče. Bila je na poni tednu v hlevu pri zeleni hiški. »Juhu, gremo, konji, prihajam!« je zaklicala. Hitro se je oblekla in že je bila na poti do konjskega hleva, da bi videla svojega ponija Majorja za katerega je bila zadolžena v času poni tedna in teh čudovitih počitnic. Tako zgodaj zjutraj je bilo v hlevu vse tiho. Slišalo se je le globoko dihanje Gospoda Pujsa in Lea je konjem v krmilnike že nasula zajtrk. Kosmiče, ki jih konji obožujejo.


Jajce v senu

Ko je odprla vrata hleva je bila zelo radovedna, saj se je včeraj zgodilo nekaj čudnega in zanimalo jo je ali se bo danes to ponovilo. Mojca je odprla boks s ponijem Majorjem, ga pobožala po vratu in pogledala v kup sena na tleh. In res, ponovilo se je. Bila je še ena! Tam je ležalo jajce, snežno belo in čisto. Previdno ga je dala v žep jakne. Vrnila se je k Barbari s katero si je delila počitniško posteljo. "Kako dolgo že obstajajo konji, ki nosijo jajca?" je razmišljala.

Velika noč je bila že zdavnaj in zgodba z velikonočnim zajčkom – no ja. Barbara in druga dekleta so še vedno spala. Mojca ga je rahlo stresla in brez besed držala jajce pred nosom. »Kaj je?« je zazehala Barbara. "Ja kaj! Ugani, kje sem dobila jajce.« Barbara se je z glavo obesila čez rob nadstropne postelje in se spomnila: Lea je včeraj našla jajce, se na ves glas zasmejala in to povedala otrokom. »Mojca pazi, da ti ne zrastejo zajčja ušesa!« ali pa »Mojčin poni nese jajca!« so se oglašali otroci po tem, ko so izvedeli, da je Lea v Majorjevem boksu našla jajce.

In zdaj spet jajce. »Samo ne povej ostalim« ji je svetovala Barbara. »Smejali se bodo do onemoglosti.« »Tebi je lahko reči, ugotoviti moramo od kod prihaja jajce« je odgovorila Mojca. Ves čas je razmišljala o tem jajcu. Konji ne nesejo jajc - kako je prišlo tja? V hlevu pri zeleni hiški nimajo kokoši.


Straža v hlevu

Mojca je zelo uživala ta dan na Majorjevem hrbtu. In na poti nazaj v hlev se je odločila: To noč bo preživela zaprta v hlevu za konje. Vso noč bo pokonci na straži. Tako bo lahko ugotovila skrivnost, ki se skriva za jajci na Majorjevem senu.

V vsakem primeru si ne bo dovolila posmehovanja. »Nora si!« je rekla Barbara, ko ji je Mojca zaupala svoj načrt. »Nikoli si tega ne upaš.« Barbara je imela sicer prav in Mojca je v trebuhu res čutila neprijeten občutek ob misli, da bi bila sama v hlevu. A bila je odločena, da uresničiti svoj načrt.


Pogumna Mojca

Ko je prišel čas za spanje, se je Mojca toplo oblekla in se tiho odpravila v hlev. Ostale punce so že trdno spale. Tudi Barbara je že globoko dihala in zagotovo sanjala o dogodivščinah z Ruby, ponici za katero je skrbela v času poni tedna.

Vse je bilo temno, razen majhne dvoriščne svetilke, ki je gorela vso noč. Vrata hleva so bila odprta. Hvala bogu, še ni bilo zaklenjeno. Lea, lastnica hleva je imela zadnji obhod po hlevu. In ko je izginila v del hleva, kjer so počivali poniji Sid, Ruby in Žiga je Mojca pohitela skozi vrata in se skrila za kup sena.

Toda Lea je slišala Mojčino tekanje in preden je hotela zapreti vrata se je razgledala naokrog. Za kupom sena je zagledala samoroga. Mojca je imela copate s puhastim samorogom in ta je sedaj gledal Leo naravnost v oči. Mojca je zadržala sapo. Srce ji je močno razbijalo. Če bi jo zdaj odkrili, bi imela veliko težav, si je mislila. Toda Lea je pristopila do Mojce in, ker je točno vedela, da Mojca že ves dan razmišlja o jajcu v Majorjevem senu in tudi njo zanima od kot se je že drugi dan znašlo jajce v kupu sena, sta se dogovorili, da noč preživita skupaj na hlevski straži. Mojca si je zelo oddahnila, da ne bo sama v hlevu. Saj je bilo strašno. Temno in tako zelo drugače kot ob dnevni svetlobi.

Skupaj z Leo bo to mala malica.


Noč ob konju

Povsod velike sence, škripalo je in pokalo. Gospod Pujs je glasno smrčal. Konji so mljaskali seno. Lea je prinesla kocke sena in jih nastavila pred Majorjev boks. Mojca je pobožala Majorja in njegova prisotnost in znani vonj sta jo pomirila. Usedli sta se na kocki sena in naslonili na steno boksa.

Namreč sedenje znotraj boksa bi bilo preveč nevarno, ker bi ju Major lahko pohodil. Mojca je pogledala v seno in jajca še ni bilo. Čakali sta. Le tu in tam se je od konj zaslišalo tiho smrčanje, prdenje ali mljaskanje sena. Zdelo se je, da Major spi. Tudi Mojca je skoraj zaprla oči. Lea jo je pokrila s pregrinjalom za konje.

Še vedno nobenega jajca in ničesar sumljivega, da bi lahko ugotovili od kod prihaja jajce. Mojca se je prijetno počutila na kockah sena. Koliko je le ura? Njene oči so se spet zaprle. Zaspala je. Tudi Lea je zaprla oči in se prepustila spancu.


Strašljivo frfotanje s krili

Naenkrat sta obe začutili nekaj na laseh. Poskočili sta in skoraj padli z bal sena. Srce jima je divje razbijalo: Kaj je bilo to? Ogromen netopir? Ptica? V jutranjem mraku sta malo videli.

Prespali sta večino noči. Vsekakor pa se Major ni zdel prestrašen, ko se je to frfotajoče bitje usedlo na njegov hrbet. Zdaj sta imeli Lea in Mojca priložnost, da si ga podrobneje ogledata: Kokoš! Na Majorjevem hrbtu je bila kokoš. Zdelo se je, da sta oba najboljša prijatelja. Kokoš je frfotala naprej, pristala v kupu sena in - z vznemirljivim kokodakanjem znesla jajce. Lea in Mojca sta se smejali in smejali. Jajčna uganka je rešena.

Mojca je šele zdaj opazila, da se ji kolena tresejo od šoka. Kokoš je bila odgovor na uganko. V bližini hleva, a ne tako zelo blizu zelene hiške, je bila kmetija kjer so imeli več živali in tudi kokoši. Očitno je ena našla svojega prijatelja, ponija Majorja.

Mojca ni pomislila na najbolj očitni vzrok za jajce v Majorjevem senu, čeprav se ji še vedno zdi neverjetno, da se Major ni ustrašil in jajca polomil. Novica o Mojčinem in Leinem odkritju se je hitro razširila med vsemi na poni tednu. Vsi so bili navdušeni nad Mojčinim pogumom, da je ponoči ostala v hlevu.


Kaj pa jajca? Ta so bila od tega trenutka vedno na voljo za zajtrk …

6 views

Recent Posts

See All