Preprosti poni priboljški

Updated: Mar 14, 2021



Domači priboljški

Naša družina je zelo sladkosneda. Na lestvici od 1 do 10 bi pristali vsi na desetki. In ne more biti drugače tudi pri naših konjih, saj so del družine. Zato jih pogosto razveselimo s »sladkarijami«, ki so primerne za konje. Jabolka, korenje in priboljški. Ampak te zadnje naredimo najraje sami. V vseh teh letih sva z Gajo na internetu in revijah našli številne recepte, a na koncu prišli do preprostega svojega recepta. In priboljške po tem receptu obožujejo tudi naši mali jahači v poni šoli.

Modelček: www.dekoracijasladic.si

Torej recept gre tako. Odpreš hladilnik in pogledaš katero sadje/zelenjava se trenutno nahaja v njem in je primerno za konje. Lahko je tudi le ena vrsta sadja. Odlično je, če je vmes banana, da poveže sestavine, a tudi brez nje gre. Potem, ko izbereš sadje, v posodo vsipaš ovsene kosmiče. Naši konji drugače ne dobijo ovsa zato uporabljava kar ovsene kosmiče za priboljške. Uporabljava pa fine kosmiče zaradi lažjega oblikovanja mase in nato priboljškov. Gre tudi z grobimi a pogosto razpadajo. Če boste uporabili grobe morate obvezno dodati med in več tekočine ter počakati, da se napijejo. Dodate lahko tudi kakšne rožice, zelišča, začimbe primerna za konje in jih imate doma (kurkuma, šipek, itd...).


Sadje zmiksava, dodava domač sok, če ga imava ali pa kar vodo. S tem prelijeva kosmiče in zmešava. Včasih dodava žlico medu in takrat so priboljški nekoliko bolj sladki. V kolikor je banana eden izmed sadežev to ni potrebno.


No in sedaj zelo pomembna ugotovitev. Testo sva valjali in izrezovali z modelčki, uporabljali strojček za kekse, stiskali, oblikovali z roko in potem enkrat ugotovili kako gre najlažje in najhitreje. Z dvema majhnima žličkama jih oblikujeva in položiva na peki papir. Hitro in enostavno. Niso najlepše oblike, a konjem in otrokom je to popolnoma vseeno.


Potem jih dava v pečico, kjer jih sušiva pri nizki temperaturi (100 - 125 stopinj) vsaj 60 min oz. po občutku. Odloživa jih v škatlo in počakava tri dni preden z njimi razveseliva konje in otroke. V kolikor je zunaj topel sonček, škatlo pustiva odprto na soncu, da jih še dodatno obsije in posuši.

Naša psa jih tudi obožujeta in tu in tam dobita kakšnega že prej. Obstojnost oz. rok trajanja? Nimava pojma, ker jih zmažemo v nekaj dneh :)

To je to. Popolnoma preprosti priboljški – "Poni Pajs" za vaše konjičke.


Obožujejo jih tudi otroci

Potrebujete:

  1. Fine ovsene kosmiče

  2. Sadje/zelenjavo primerno za konje

  3. Sok/vodo

  4. Med po želji

Midve sva tokrat v hladilniku našli banano, borovnice in jabolko ter dodali domač malinovec.


#priboljskizakonje #leckerli #ponysweets #domace #konji #priboljški

110 views

Recent Posts

See All