Vsi poniji grizejo?

Updated: Feb 14, 2021


Poni Lucky

Tudi jaz bi kdaj koga najraje ugriznila. V zadnjih časih vse pogosteje. :)

Konji grizejo in grizljajo drug drugega. Vsi, ki delamo s poniji smo zagotovo že kdaj dobili kakšen ugriz v stegno, zadnjico, ker je to prav v tisti višini, ko se poni ne rabi zelo potruditi. Enostavno hodi ob tebi, za tabo, odpre usta in z zobmi uščipne v zadnjico. Zaboli kot strela in pritečejo ti solze. Včasih se ti tudi zamegli.


Ja, kar nazaj bi ga ugriznila. Moj Lucky to ponavadi počne, če je otrok na njegovem hrbtu nemiren, preveč skače, visi levo in desno. Takrat dobim kak »bite« v tazadnjo. Ni povezano s kakšnimi bolečinami. Preverjeno. Enostavno mu ni prav. "Umiri se otrok", si misli.

Drugače se midva pogosto »grizljava« jaz njega po hrbtu, vihru, prsih, pod vratom in on mene po mojem hrbtu. No, jaz z rokami on z gobcem in včasih začutim nežne zgornje zobe.

To počneva le takrat, ko si kot "partnerja v čredi" vzameva čas za medsebojno "grizljanje". Ampak drugače, ko sva v maneži in delava, mu tega nagajivega grizljanja in ščipanja ne dovolim. To izvira od drugod, je neprimerno in on to dobro ve.Veliko sem prebrala zakaj poniji ščipajo in kakšne vse metode obstajajo. Nekatere so prav zanimive. Imaš tri sekunde časa, da mu poveš, da to ni bilo prav in bog ne daj, da jih zamudiš. Grizel bo za vedno! :)


Zadnjič sem prebrala eno dobro razlago svetovno znanega trenerja konj s svojo metodo naravnega konjarstva, zakaj na ugriz ponija ne reagiraj z udarcem po glavi oz. gobcu. Zato, ker je poni kot otrok v peskovniku, kjer sta dva otroka in eden začne in potisne drugega ali mu vzame igračo. Drugi mu vrne in mu vzame drugo igračo ali ga potisne nazaj, in zadeva se samo stopnjuje. Otroka se potiskata, en joče bolj kot drugi in v našem primeru vemo, da poni ne bo jokal. :)


Mislim, da je tudi tukaj pri grizljanju potreben zdrav razum. Opazovanje konja. Ne hranimo jih iz roke. Tudi naših domačih priboljškov ne. Reagiramo. Ob ugrizu mu preusmerimo pozornost. Stisnemo zobe in si obrišemo solze. :)


Našli boste svoj način spopadanja s tem, zagotovo!


#ponybites #pony #ponigrize


29 views

Recent Posts

See All